Orta Anadolu Bölgesi’nin Kapadokya kesiminin en eski köy yerleşmesi Aşıklı Höyük, günümüzden 10.400 yıl öncesinde kurulmuş ve bin yıllık iskân tarihinden sonra terk edilmiştir.
Höyükte kazı ve araştırmalar, 1989 yılında, Aksaray’ın il olduğu tarihte İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’nın o zamanki başkanı Prof. Dr. Ufuk Esin başkanlığında başlamıştır. Aşıklı Höyük Kazı ve Araştırma Projesi, günümüzde, İstanbul Üniversitesi’nden Mihriban Özbaşaran, Nurcan Kayacan ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden Güneş Duru’nun yönetiminde, panoda görülen kurum ve kuruluşların izni ve desteği ile uluslararası bir ekip tarafından sürdürülmektedir. İleri analizler, çağdaş teknoloji ve yaklaşımlarla yürütülmekte olan disiplinler arası araştırmalardan elde edilen sonuçlar, buğday ve arpa gibi tahılları, mercimek, bezelye gibi baklagilleri tarıma alan, koyun ve keçiyi evcilleştiren Aşıklı topluluğunun, Orta Anadolu’nun bugünkü çiftçi toplumlarının öncüsü olduğunu göstermiştir.
***
Aşıklı Höyük, the oldest settlement in the Cappadocia region of Central Anatolia, was founded 10.400 years ago and abandoned after a thousand years of continuous occupation.
Excavations and research at the mound began in 1989 under the direction of Prof. Dr. Ufuk Esin, then head of the Department of Prehistoric Archaeology at Istanbul University. The Aşıklı Höyük Excavation and Research Project is currently being carried out by an international team under the direction of Professors Mihriban Özbaşaran and Nurcan Kayacan of Istanbul University and Güneş Duru of Mimar Sinan University, with the permission and support of the institutions and organisations listed on the panel. The results of the interdisciplinary research carried out with advanced analyses, technologies and contemporary approaches have shown that the Aşıklı community, who cultivated cereals such as wheat and barley, legumes such as lentils and peas, and domesticated sheep and goats, was the pioneer of today’s farming societies of Central Anatolia.